Δημιουργική Γραφή: Πώς διαπλάθει μικρούς συγγραφείς!

Η δημιουργική γραφή αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο και οικονομικό χόμπι που εξαπλώνεται σταδιακά και στον παιδικό κόσμο. Δεδομένου ότι πολλές τεχνικές της δημιουργικής γραφής εφαρμόζονται πλέον και στη διδασκαλία γλωσσικών μαθημάτων στο σχολείο -είτε της ελληνικής είτε της αγγλικής γλώσσας-, γίνεται αντιληπτή η αξία αυτής της ενασχόλησης.
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα αναλυθούν τα οφέλη της δημιουργικής γραφής για τα παιδιά και τους εφήβους και θα αποδειχθεί γιατί θα ήταν καλό να επιλεχθεί για τα παιδιά μας αυτό το χόμπι.

Τί είναι η δημιουργική γραφή;
Η δημιουργική γραφή είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που διδάσκουν σε έναν άνθρωπο (ενήλικα ή ανήλικο) πώς μπορεί να γράψει σωστά ένα λογοτεχνικό κείμενο κάθε είδους (π.χ. διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα, παιδικό παραμύθι – παιδική λογοτεχνία, θεατρικό κείμενο, σενάριο, ποίηση). Όπως γίνεται φανερό από τον ορισμό ήδη, η ενασχόληση με τη δημιουργική γραφή μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά το άτομο τόσο όσον αφορά στη γλωσσική του καλλιέργεια όσο και στην ψυχολογία του.

Δημιουργική Γραφή και Γλωσσική καλλιέργεια
Η δημιουργική γραφή μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών μας. Δυστυχώς σήμερα, η φτωχοποίηση της ελληνικής γλώσσας που εκδηλώνεται μέσα από την ελλιπή σχολική διδασκαλία, τη λεξιπενία (φτωχό λεξιλόγιο), την αδυναμία έκφρασης των ιδεών μας, προκαλεί προβλήματα στην προφορική και γραπτή επικοινωνία των παιδιών μας. Επιπλέον, η αδυναμία του σχολείου να καλλιεργήσει στα παιδιά τη φιλαναγνωσία και εν γένει, το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στη γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών μας.
Έτσι, τα μαθήματα δημιουργικής γραφής μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους με τη χρήση της γλώσσας. Επιπλέον, το ότι οι τεχνικές της δημιουργικής γραφή φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με τη λογοτεχνία, αλλά και με άλλες τέχνες (π.χ. ζωγραφική, μουσική), έχει ως απόρροια να αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο για να ξεπεράσουν τα παιδιά τον φόβο τους με τα γλωσσικά μαθήματα και το γράψιμο, γιατί θα νιώσουν πιο ελεύθερα στη γραπτή -και προφορική- τους έκφραση.
Επομένως, η δημιουργική γραφή μπορεί να βελτιώσει τη χρήση της γλώσσας από τα παιδιά μας, όπως επίσης και να βοηθήσει πολλά παιδιά να αντιμετωπίσουν δυσκολίες τους με τον λόγο και να μην αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές τους (π.χ. δυσγραφία, δυσαναγνωσία, ανορθογραφία, χαμηλές επιδόσεις στο γλωσσικά μαθήματα στο σχολείο).

Τα ψυχολογικά οφέλη της δημιουργικής γραφής για τα παιδιά
Η δημιουργική γραφή όμως, μπορεί να έχει και ποικίλα ψυχολογικά οφέλη για τα παιδιά μας, όπως και η ενασχόληση με κάθε τέχνη γενικώς. Οι τέχνες, και κατά συνέπεια και η λογοτεχνία, καλλιεργούν τον ψυχισμό του ατόμου, καθιστώντας τον ικανό να μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματά του. Έτσι, καλλιεργείται η λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence – EQ) και τα παιδιά μπορούν να διαμορφώνουν καλές -ή καλύτερες- σχέσεις με το περιβάλλον τους, αλλά και με τον εαυτό τους.
Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, η ενασχόληση με τη δημιουργική γραφή, αλλά και τη (συγ)γραφή εν γένει, μπορεί να συντελέσει στην ηρεμία του πνεύματος, αλλά και της ψυχής μέσω της ορθής διαχείρισης των συναισθημάτων, το λεγόμενο mindfulness. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας, το γνωστό σε όλους μας -δυστυχώς- bulling, η δημιουργική γραφή μπορεί να αποτελέσει έναν αρωγό για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η δημιουργική γραφή βοηθάει το παιδί να εκφράσει μέσα από τον γραπτό λόγο όλα όσα αισθάνεται και σκέφτεται, όλα όσα βιώνει ή ελπίζει ή φιλοδοξεί και αγωνίζεται να κατακτήσει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και αποκτά κίνητρα για κάθε του πράξη και απόφαση. Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του και η αυτοεκτίμησή του, γίνεται πιο ώριμος και υπεύθυνος άνθρωπος.

Δεν αξίζει λοιπόν, να αφιερωθεί λίγος χρόνος για ένα τόσο παραγωγικό και ωφέλιμο χόμπι; Την απάντηση την δίνει ο καθένας μας για το παιδί του…

Η κα. Αθηνά Μαλαπάνη είναι Φιλόλογος, Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάσκουσα Δημιουργικής Γραφής.
o E-mail : athina.malapani10@gmail.com
o Personal website: https://athinamalapani10.wixsite.com/website
o LinkedIn Profile: https://www.linkedin.com/in/athina-malapani-987482164
o Facebook Page: https://www.facebook.com/logotexnikesdimiourgies/