Η Οδύσσεια αλλιώς…

Στο κέντρο μας δημιουργούμε το δικό μας υλικό προσαρμοσμένο πάντοτε στις ανάγκες των μαθητών μας. Είναι μία δουλειά που απαιτεί φυσικά κόπο και χρόνο αλλά πραγματικά αξίζει! Οι μαθητές μας το ευχαριστιούνται πολύ γιατί ξέρουν ότι είναι κάτι που φτιάχτηκε γι’ αυτούς από τη δασκάλα τους και εμείς ακόμα περισσότερο γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι όλοι οι μαθητές δεν έχουν ούτε τις ίδιες δυσκολίες αλλά ούτε και τις ίδιες δεξιότητες. Κάποιος μπορεί να είναι άριστος στην ανάγνωση (αποκωδικοποίηση) αλλά να δυσκολεύεται πολύ στην κατανόηση ή στη σύνταξη ακόμα και μιας απλής πρότασης. Μια άσκηση που είναι κατάλληλη για έναν μαθητή για κάποιον άλλο μπορεί να είναι εντελώς ακατάλληλη!!!

Για τις ανάγκες λοιπόν μιας δικής μας αγαπημένης μαθήτριας δημιουργήσαμε ένα τετράδιο ασκήσεων για την Οδύσσεια. Βασιστήκαμε στο βιβλίο της Οδύσσειας* από τις εκδόσεις Άγκυρα για το κείμενο κι εμείς φτιάξαμε τις ασκήσεις. Έτσι, η μαθήτριά μας είχε το εικονογραφημένο βιβλίο για να διαβάζει το κείμενο και το δικό μας τετράδιο για να κάνει τις ασκήσεις της. Μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά της όταν είδε το τετράδιο με το δικό της όνομα τυπωμένο στο εξώφυλλο;

Χωρίσαμε το τετράδιό μας σε ενότητες. Κάτω από τον τίτλο κάθε ενότητας υπάρχουν οι σελίδες που αντιστοιχούν στο βιβλίο. Ο μαθητής διαβάζει το κείμενο και στη συνέχεια πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις. Καλό είναι να ακολουθεί μια στρατηγική προκειμένου ν’ απαντήσει σωστά.

Στρατηγική:

  1. Διάβασε το κείμενο μία φορά. Αν νομίζεις ότι δεν φτάνει μόνο μία φορά, διάβασέ το όσες φορές θέλεις.
  2. Διάβασε την ερώτηση.
  3. Βρες στο κείμενο το σημείο που νομίζεις ότι απαντάει στην ερώτηση.
  4. Υπογράμμισέ το.
  5. Φτιάξε την απάντηση στο μυαλό σου ολοκληρωμένη.
  6. Γράψε την απάντηση.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν κυρίως ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενών, ελεύθερης ανάπτυξης, αντιστοίχισης και λεξιλογίου. Αγαπημένη όμως άσκηση είναι αυτή με τους χάρτες, στην οποία πρέπει να τραβήξεις γραμμή για την πορεία του ταξιδιού του Οδυσσέα αλλά και να αντιστοιχίσεις την Ομηρική τοποθεσία με τη σύγχρονη.

Η μαθήτριά μας δεν στερήθηκε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον Όμηρο και το σπουδαίο του έργο. Μία από τις θεμελιώδεις αξίες του κέντρου μας είναι να μην αφήνουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται να “αποκλείονται” λόγω μιας δυσκολίας τους.  Γι’ αυτό και σκεφτήκαμε να μοιραστούμε το τετράδιό μας μαζί σας. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν πατώντας εδώ: Τετράδιο Οδύσσειας

*Το βιβλίο που χρησιμοποιήσαμε μπορείτε να το βρείτε εδώ: Βιβλίο Οδύσσειας . Δεν γίνεται για διαφημιστικούς λόγους αλλά για καθαρά πρακτικούς, αφού το τετράδιό μας βασίστηκε στο συγκεκριμένο βιβλίο.