Εάν νομίζετε ότι το παιδί σας τραυλίζει…

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να μιλήσει και διστάζει ή επαναλαμβάνει μερικές συλλαβές, λέξεις ή φράσεις, μπορεί να έχει τραυλισμό. Ή μπορεί απλά να περνάει μια φυσιολογική περίοδο έλλειψης ευχέρειας στον λόγο που τα περισσότερα παιδιά περνούν καθώς μαθαίνουν να μιλούν. Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στον τραυλισμό και σε αυτή τη φυσιολογική έλλειψη ευχέρειας;

Το παιδί με φυσιολογική έλλειψη ευχέρειας στον λόγο

  • Επαναλαμβάνει περιστασιακά συλλαβές ή λέξεις μία ή δύο φορές (νε – νε – νερό).  Μπορεί επίσης να διστάζει ή να ξεκινάει με εεεε, μμμμ.
  • Η έλλειψη ευχέρειας στον λόγο εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 5 ετών και τείνει να εμφανίζεται ανά διαστήματα.

Αυτά είναι συνήθως ενδείξεις ότι το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με νέους τρόπους. Αν η έλλειψη ευχέρειας εξαφανιστεί για αρκετές εβδομάδες και μετά εμφανιστεί ξανά, το παιδί μπορεί απλά να περνάει άλλο ένα στάδιο μάθησης.

Το παιδί που τραυλίζει

  • Ένα παιδί με τραυλισμό επαναλαμβάνει τους ήχους περισσότερο από δύο φορές (νε – νε – νε – νε – νερό). Η ένταση και η δυσκολία μπορεί να είναι φανερή στους μυς του προσώπου, ιδιαίτερα γύρω από το στόμα.
  • Ο τόνος της φωνής μπορεί να ανέβει με τις επαναλήψεις και περιστασιακά μπορεί το παιδί να βιώσει ένα μπλοκάρισμα – στην αναπνοή του ή στη φωνή του για μερικά δευτερόλεπτα.
  • Η έλλειψη ευχέρειας στον λόγο μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται αλλά τώρα τα διαστήματα που εμφανίζεται είναι μεγαλύτερα από αυτά που εξαφανίζεται.
  • Οι επαναλήψεις χωρίς προσπάθεια ή επιμήκυνση των ήχων είναι η υγιέστερη μορφή του τραυλισμού. Οτιδήποτε βοηθάει το παιδί να τραυλίζει έτσι αντί να τραυλίζει έντονα ή να αποφεύγει λέξεις είναι βοηθητικό.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

  • Προσπαθήστε να μιλάτε αργά και χαλαρά στο παιδί σας, και ενθαρρύνετε άλλα μέλη της οικογένειάς σας να κάνουν το ίδιο. Μη μιλάτε όμως τόσο αργά ώστε να φαίνεται αφύσικο αλλά μη βιάζεστε και κάντε παύσεις.
  • Ο αργός και χαλαρός λόγος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός όταν συνδυάζεται με λίγο χρόνο κάθε μέρα αμέριστης προσοχής από έναν γονέα.  Φυλάξτε λίγα λεπτά σε σταθερή ώρα που δεν θα κάνετε τίποτα άλλο  παρά να ακούτε το παιδί σας να μιλάει για οτιδήποτε το απασχολεί.
  • Όταν το παιδί σας  μιλάει ή σας ρωτάει μια ερώτηση, προσπαθήστε να κάνετε μια παύση μερικών δευτερολέπτων πριν απαντήσετε. Αυτό θα κάνει την ομιλία λιγότερο βιαστική, πιο χαλαρή.
  • Προσπαθήστε να μην αναστατώνεστε ή να μην ενοχλείστε όταν ο τραυλισμός αυξάνεται. Το παιδί σας βάζει τα δυνατά του καθώς διαχειρίζεται την εκμάθηση πολλών νέων δεξιοτήτων ταυτόχρονα. Η υπομονετική σας, γεμάτη αποδοχή, συμπεριφορά, θα το βοηθήσει.
  • Αν το παιδί σας αναστατώνεται ή εκνευρίζεται τις στιγμές που το τραύλισμά του χειροτερεύει, καθησυχάστε το. Κάποια παιδιά αντιδρούν καλά όταν ακούν “Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μιλάς μερικές φορές… αλλά πολλοί άνθρωποι κολλάνε σε λέξεις, είναι εντάξει”. Άλλα παιδιά καθησυχάζονται με ένα άγγιγμα ή μια αγκαλιά όταν δείχνουν αναστατωμένα.

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί σας και να κρίνει αν χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 

http://www.stutteringhelp.org/