Πόσο πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

Ο ύπνος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού σας.

Οι καλές συνήθειες ύπνου, η υγιεινή του ύπνου , ή υγεία του ύπνου είναι εναλλακτικοί όροι που χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν τις πρακτικές βελτίωσης του ύπνου . Η εξήγηση ως προς το γιατί υγιείς πρακτικές βοηθούν τον ύπνο σχετίζεται πιθανόν, τουλάχιστον εν μέρει, με τη βελτίωση της ρύθμισης του ύπνου είτε με την ενίσχυση των φυσικών κιρκαδικών ρυθμών του σώματος (δηλαδή, το χρονοδιάγραμμα του φωτός και του σκότους), είτε με την αύξηση της διάθεσης για ύπνο. Άλλες πρακτικές ύπνου μας βοηθούν να συνδέσουμε ορισμένες δραστηριότητες (όπως μια ρουτίνα ύπνου) και περιβάλλον (δηλαδή, το υπνοδωμάτιο) με τον ύπνο. Υγιείς συμπεριφορές προωθούν  επίσης τον ύπνο μειώνοντας περιβαλλοντικούς παράγοντες που δρουν ανασταλτικά (όπως η καφεΐνη) και αυξάνοντας την ηρεμία και την χαλάρωση, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να πέσει κανείς για ύπνο και να παραμείνει κοιμισμένος.

Τέλος, οι καλές πρακτικές ύπνου περιλαμβάνουν την παροχή επαρκούς ευκαιρίας για ύπνο με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας και ένα περιβάλλον που να ευνοεί την καλή ποιότητα και την ασφάλεια του ύπνου.

  1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά, με βάση την ηλικία του, καθορίζοντας την κατάλληλη ώρα για ύπνο (κατά προτίμηση πριν από 21:00 ή 21:00).
  2. Κρατήστε την ίδια ώρα  τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες.

  3. Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και φορέστε άνετα ρούχα στο κρεβάτι καθώς και ιδιαίτερα απορροφητικές πάνες στα βρέφη.

  4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του.
  5. Αποφύγετε λαμπερά φώτα την ώρα που ετοιμάζεστε για ύπνο αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυξήστε την έκθεση στο φως το πρωί.
  6. Κρατήστε όλα τα ηλεκτρονικά είδη, (τηλεοράσεις , υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα) έξω από το υπνοδωμάτιο και περιορίστε τη χρήση τους πριν τον ύπνο.
  7. Διατηρήστε ένα κανονικό καθημερινό πρόγραμμα, με σταθερότητα και συνέπεια στα γεύματα.
  8. Συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
  9. Εξασφαλίστε άφθονο χρόνο για άσκηση και δραστηριότητες εκτός σπιτιού  κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  10. Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη (σόδες, καφές και τσάι).

 

Ώρες ύπνου ανάλογα με την ηλικία

3-12 μηνών —-   14 – 15 ώρες
1-3 ετών —-       12 – 14 ώρες
3-5 ετών —-       11 – 13 ώρες
6-12 ετών —-     10 – 11 ώρες
12-18 ετών —-   8.5 – 9.5 ώρες

 

ΠΗΓΗ:http://worldsleepday.apps-1and1.com/10-commandments-for-children