Με ποια κριτήρια επιλέγω το κατάλληλο βιβλίο για το παιδί μου;

Με ποια κριτήρια επιλέγω το κατάλληλο βιβλίο για το παιδί μου;

Όλο και περισσότεροι γονείς μας ρωτούν πώς να επιλέξουν το κατάλληλο βιβλίο για το παιδί τους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βέβαια βιβλία που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες. Αυτό μπορεί να διευκολύνει αρκετά την επιλογή σας, ειδικά αν είστε στην αρχή του μεγαλώματος ενός “αναγνώστη”. Ωστόσο αργότερα, μπορεί να νιώσετε ότι σας περιορίζει και αρκετά μιας που δεν αναγράφουν όλα τα βιβλία την ηλικία στην οποία απευθύνονται.

Τι πρέπει να προσέξω;

Αυτό που σίγουρα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή ενός βιβλίου είναι η ηλικία του παιδιού. Άλλα βιβλία διαλέγουμε για ένα μωρό 2 ή τριών ετών και άλλα βιβλία για ένα παιδί 5 και 6 ετών. Αυτό που μπορείτε να θυμάστε σαν γενικό κανόνα είναι ο εξής: όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο μικρότερες πρέπει να είναι η έκταση του βιβλίου, οι προτάσεις του και οι λέξεις του. Γι’ αυτό και θα έχετε προσέξει ότι τα βιβλία που απευθύνονται σε μικρά παιδάκια έχουν μεγάλες εικόνες με πολύ λίγα λόγια σε κάθε σελίδα. Τα βιβλία για μεγαλύτερα παιδιά έχουν μικρότερες και λιγότερες εικόνες και περισσότερη ιστορία. Επίσης, η ηλικία του παιδιού καθορίζει και τη γραμματοσειρά του βιβλίου: όσο πιο μικρό το παιδί τόσο μεγαλύτερη και η γραμματοσειρά.

Τα ενδιαφέροντα του παιδιού

Προσπαθήστε να επιλέξετε βιβλία που θεωρείτε ότι θα αρέσουν στο παιδί σας και όχι μόνο σ’ εσάς. Αν το παιδί δείχνει για παράδειγμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζώα, μια καλή επιλογή θα ήταν ένα βιβλίο γι’ αυτά. Ωστόσο, μη διστάσετε να διαλέξετε και κάτι που ίσως το ίδιο να μη διάλεγε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει κάτι καινούριο, κάτι που μπορεί να μην είχε σκεφτεί μόνο του.

Θυμηθείτε τον σκοπό σας

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο βασικότερος λόγος που διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας από μικρά είναι για να αγαπήσουν το διάβασμα. Μην επιμένετε στα βιβλία που εσείς θεωρείτε κατάλληλα αλλά στο παιδί δεν αρέσουν καθόλου. Έτσι μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό επιλογής βιβλίου για κάθε ηλικία εδώ:
 https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:efb45d9f-093f-4af0-ba6b-e9f1e7e814a6

και μάθετε ακόμα 6 καλούς λόγους για να μη σταματήσετε ποτέ να διαβάζετε στα παιδιά σας!